περιήγηση στην Αγία Τριάδα του Αγίου Σεργίου Λαύρας, Σεργκιέφ Ποσάντ

Πολλά κεφάλαια της ρωσικής Ιστορίας περιέχουν εικόνες από το Σεργκιέφ Ποσάντ, την μικρή αυτή πόλη που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχα

Ο ζυγός των Τατάρων, οι Αντρέι Ρουμπλιώφ και Ντμίτρι Ντονσκοϊ, η μονομαχία μεταξύ Περεσβετ και Τσελούμπεϊ, οι Μίνιν και Ροζχάρσκι, ο Πέτρος ο Α’και ο Σάββας Μαμόντοφ, όλα αυτά, γεγονότα και υπέροχοι άνθρωποι σχετίζονται με την πόλη Σεργκιέφ Ποσάντ.

Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η περίφημη Αγία Τριάδα του Αγίου Σεργίου Λαύρας. Από την ίδρυσή του, στα μέσα του XIV αιώνα, το μοναστηριακό συγκρότημα "έχει ζήσει" μια γεμάτη από γεγονότα ζωή. Η ιστορία του ξεκίνησε όταν ένας νεαρός άνδρας ο Βαρφολομέι -ο οποίος αργότερα έδωσε τον μοναστικό όρκο και βαπτίστηκε Σέργι, και προπαγάνδισε τις ιδέες της μη αρπαγής χρημάτων και της προκοπής- εγκαταστάθηκε σε μια απλή καλύβα μετά το θάνατο των γονιών του. Σιγά -σιγά το μοναστήρι μεγάλωσε προσελκύοντας νέους θιασώτες και προσκυνητές από όλη τη Ρωσία. Εκατό χρόνια αργότερα, στη θέση μιας ξύλινης εκκλησίας κτίστηκε η Αγία Τριάδα, ο κυρίως ναός του μοναστηριού. Ο ναός χτίστηκε με τη βοήθεια των Σέρβων μοναχών από το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι κατέφυγαν εδώ μετά τη Μάχη της Πεδιάδας του Κοσσυφοπεδίου. Αργότερα, το μοναστήρι άρχισε να αποκαλείται η Αγία Τριάδα του Αγίου Σεργίου Λαύρας.

Το 1355 εισηγαγε ένα τυπικο οργανωσης στο μοναστηρι, πραγμα που βοηθησε στη γρηγορη αναπτυξη του. Αυτη την περιοδο χτιστηκαν τα πιο παλια από τα κτιρια της μονης όπως ο φουρνος και η τραπεζα. Το τυπικο του Αγ.Σεργιου το εφηρμοσαν σε περισσοτερα από 400 μοναστηρια στη Ρωσια, πολλα από τα οποια τα ιδρυσαν μαθητες του. Αναμεσα τους αναφερουμε τις μονες Σολοβετσκι,Κυριλωβ και Σιμονοβ.
Ο Αγιος Σεργιος ανακυρυχθηκε προστατης-αγιος της Ρωσιας το 1422. Το λειψανο, τον οποιον εχτισαν Σερβοι οι οποιοι ειχαν βρει καταφυγιο στο μοναστηρι μετα τη μαχη του Κοσοβου. Στα Ν.Α του ναου είναι τοποθετημενο το λειψανο του Αγιου. Η εκκλησια είναι ασπρη με χρυσους τρουλους , ενώ οι πιο πολλες εικονες είναι αγιογραφημενες από τον Αndrei Rubliov

Μια αλλη σημαντικη εκκλησια της Λαυρας είναι η Κοιμηση της Θεοτοκου. Το χτισιμο της τελειωσε το 1585 μετα από 26 χρονια εργασιας. Το χτισιμο της ξεκινησε ο Ιβαν ο Τρομερος ως ενδειξη μετανοιας για τον φονο του γιου του. Εχει ως μοντελο την εκκλησια της Κοιμησεως του Κρεμλινου, αλλα είναι μεγαλυτερη απ’αυτην.Κοντα στη δυτικη θυρα βρισκεται ο ταφος του Μπορις Γκουντουνωφ,ο μονος τσαρος που δεν είναι θαμμενος στο Κρεμλινο ή στον Ι.Ν.Αγ. Πετρου και Παυλου στην Αγ.Πετρουπολη .
Εκει βρισκονται και τα λειψανα των Αγιων Ιννοκεντιου και Μαξιμου του Γραικου.


Μεχρι το 1983 ηταν εδρα του Ρωσικου Πατριαρχειου.

Μετα από έναν χρονο η εδρα μεταφερθηκε στη Μονη Ντανιλοφσκι. Η αυτοκρατειρα Ελισαβετ εχτισε και το περιφημο καμπαναριο, σε στυλ μπαροκ βαμμενο με μπλε και ασπρο χρωμα. Με 88 μετρα υψος,ηταν το πιο ψηλο κτιριο στη Ρωσια στα τελη του18ου αιωνα.

Το 1930 οι καμπανες της μονης καταστραφηκαν από τους κομμουνιστες μαζι με την περιφημη καμπανα του τσαρου βαρους 85 τονων. Απο το 1993 είναι μνημειο Ουνεσκο.

See more pictures of the Sergiev Posad Tour